MAI SĂNĂTOS
MAI PUTERNIC
MAI VERDE

Gustul, savoarea și aroma alimentelor bio, dar în primul rând, beneficiile pentru sănătate, fac că aceste produse să fie foarte apreciate de cei ce își doresc să trăiască sănătos. Studiile și cercetările referitoare la beneficiile consumului de alimente ecologice au început, încă din anii ’80, în țările Europei de Vest. Iar acestea au dovedit foarte clar “prin consumul de produse ecologice, pe termen lung, se reduc riscurile de apariție a unor boli, inclusiv a cancerului.”
Bio, Ecologic sau Organic?
Termenul „bio” se referă la modul de cultivare și prelucrare a produselor agricole. În timp ce reglementările diferă de la o țară la alta, în România, culturile ecologice trebuie cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, a organismelor modificate genetic (OMG) sau a îngrășămintelor chimice.

În SUA și în Canada, pentru aceste alimente este folosita titulatura de “organic”, în Europa sunt folosiți termenii de “ecologic”, “bio” sau “organic”, iar în Romania se utilizează termenul “Ecologic” sau “Bio”.
Atenție! Produsele care folosesc doar titulatura de “natural” nu sunt produse bio, ecologice sau organice.
Modul în care sunt cultivate sau crescute produsele pe care le mâncam poate avea un impact major asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale, precum și asupra mediului. Alimentele bio/organice au, de cele mai multe ori, mai multe substanțe nutritive benefice – fitonutrienți, vitamine, minerale, antioxidanți – decât cele convenționale. Persoanele cu alergii la alimente, substanțe chimice sau conservanți, observă adesea că simptomele scad sau chiar dispar atunci când se hrănesc cu alimente bio/organice.
Produsele bio/organice conțin mai puține pesticide. Produsele chimice – fungicidele, erbicidele și insecticidele – care sunt utilizate pe scară largă în agricultura convențională, lasă reziduuri care rămân pe (și în) alimentele pe care le consumăm.
Mâncarea bio/ecologică este adesea mai proaspătă, deoarece nu conține conservanți care îi atribuie termen lung de valabilitate. Produsele bio/organice sunt, de cele mai multe ori, crescute sau prelucrate în ferme mici, de familie, în apropierea locului în care acestea sunt comercializate.
Agricultura ecologică protejează mediul. Practicile agricole ecologice reduc poluarea, conservă apa, reduc eroziunea și cresc fertilitatea solului, consumă mai puțină energie. Agricultura fără pesticide este, de asemenea, neinvazivă pentru fermieri, pentru păsările și animalele din apropiere, precum și pentru persoanele care locuiesc în proximitatea fermelor.
Animalelor crescute organic NU li se administrează antibiotice, hormoni de creștere și nu sunt hrănite cu subproduse animale. Utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Animalele crescute in sistem ecologic au mai mai mult spațiu sau sunt crescute chiar în aer liber, ceea ce ajută la menținerea sănătății lor.
Mâncarea ecologică nu conține organisme modificate genetic (OMG). OMG sunt organisme al căror ADN a fost modificat în moduri care nu pot apărea în natură sau prin încrucișarea tradițională.

În Romania abia acum încep să se înfiripe primele companii care produc alimente bio, iar Ecofruct este unul din pionierii acestei industrii.
Începem să conștientizam că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră și a copiilor, iar alimentele bio reprezintă o alegere sigură pentru cei ce își doresc să se bucure de o alimentație cu efecte benefice.
În Europa, majoritatea maeștrilor bucătari aleg să gătească folosind ingrediente bio, datorită faptului că sunt mult mai gustoase, mult mai hrănitoare. În toate restaurantele, hotelurile sau pensiunile care se respectă, în meniuri se găsesc întotdeauna preparate bio.