LANȚUL SCURT ALIMENTAR
Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. Conceptul este deja unul de succes în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și, în ultima perioadă, se bucură de atenție sporită și în România, atât în rândul fermierilor, cât și al consumatorilor.
Toata lumea apreciaza gustul și calitatea alimentelor locale. În primul rând sunt proaspete, pentru că ajung mai repede la noi. Un aspect la care ne gândim mai puțin este acela că produsele alimentare locale întăresc economia locală si aduc beneficii fermierilor mici, contribuind în egală măsură la prevenirea risipei de alimente.
Merele din sucurile EcoFruct provin din livezile ECOGEEA, din apropiere de Reghin.
După recoltare merele sunt aduse la fabrica noastră din Sâncraiu de Mureș și făcute suc, pe care îl distribuim, în special, magazinelor locale.
Beneficiile sistemelor alimentare locale
Economic
• sistemele alimentare locale sprijină economia regională și locală și creează locuri de muncă în agricultură și în producția alimentară, dar şi în domenii conexe cum ar fi prelucrarea, distribuția, comercializarea, vânzările și serviciile.
Aceste sisteme sunt extrem de importante și constituie un stimulent pentru valorificarea potențialului local și un factor de îmbunătățire a imaginii regiunilor puțin cunoscute și deseori neglijate;
• investițiile în sistemele alimentare locale ar genera o recuperare economică în zonele defavorizate, venituri mai mari pentru producătorii locali, o mai mare cooperare între părțile interesate, o relansare a activității antreprenoriale, o mai bună deschidere a piețelor locale, mai multe locuri de muncă, costuri mai mici și menținerea nivelului local de servicii și prestații.
Social
• canalele scurte de distribuție sporesc interacțiunea, cunoașterea și
înțelegerea reciprocă între consumatori și producători. Prin cunoașterea
personală a producătorilor, acestea permit stabilirea unor relații de
încredere și trasabilitatea imediată a produselor pentru consumatori,
oferind de asemenea un nivel elementar de suveranitate alimentară;
• atunci când se oferă produse locale cu caracter autentic, tradițional, original, durabil, sezonier sau cu alte caracteristici apreciate la nivel local, se sprijină coeziunea socială și spiritul comunitar și comunitatea este încurajată să adopte un comportament respectuos față de mediu.