Domnesc, Crețesc, Ardelean, Renet, Generos, Frumos, sunt soiuri românești vechi și noi de mere, cu fructe delicioase, aromate, în care simți amprenta naturii neîmblânzite, care dau sucului nostru acest gust unic, special.

crate

Mărul este un fruct miraculos, considerat un simbol al reînnoirii și al veșnicei prospețimi.

Legende și povești despre efectele benefice ale merelor se regăsesc în toate culturile. Grecii ne povestesc despre Alexandru cel Mare, care plecat spre India în căutarea Apei Vieții, a găsit mere care prelungeau cu până la 400 de ani viața preoților.

În mitologia nordica, zeii mâncau mere și rămâneau tineri până la sfârșitul ciclului cosmic – Ragna rok.

 În Imperiul Roman, mărul era considerat fructul abundentei, împărați și nobili romani au tot adus specii noi de mar din diverse zone ale lumii.

În basmele, colindele și legendele românilor sunt pomenite adeseori merele, uneori fiind denumite “mere de aur”, ca puteau aduce viață lungă celui ce le gustă. Mulți dintre noi încă mai avem în minte învățămintele bunicilor care spuneau “este mare păcat să tai un măr și să nu plantezi altul în loc.”

Mere verzi in iarba

Un măr pe zi ține doctorul la distanță!

Merele sunt hrănitoare

mar zambicios

Un măr mediu – cu un diametru de aproximativ 7,5cm – oferă substanțele nutritive aproape 100 calorii.

Merele sunt o sursă bună de fibre și vitamina C. De asemenea, conțin polifenoli, care pot avea numeroase beneficii pentru sănătate.

Merele pot ajuta la sănătatea creierului

mar zambicios

S-a demonstrat ca sucul de mere concentrat reduce speciile reactive de oxigen (ROS) în țesutul creierului și minimalizeaza declinul mental. Conform anumitor studii, sucul de mere poate ajuta la prevenirea declinului neurotransmițătorilor care sunt implicați în memorie.

Merele pot ajuta la pierderea în greutate

mar zambicios

Merele pot ajuta la pierderea în greutate în mai multe moduri. De asemenea, sunt sățioase în special datorită conținutului ridicat de fibre.

Prin prisma beneficiilor pentru sănătate foarte mulți cercetători, din întreaga lume, consideră mărul ca fiind “Regele fructelor”.

Merele sunt fructe excepțional de sănătoase, cu multe beneficii susținute de studii și cercetare.